torstai 2. elokuuta 2012

Testissä: Suunto Ambit, Silva 66 OMC Spectra ja kuivatut mansikat

Jaa... tovi edellisestä kirjottelusta. Sen jälkeen on tullut käytyä tummumassa Sipoossa, Ruotsissa ja sit järjestettiin yks kappale Jukolan viestejä. Ei niistä sen enempää, ja kovin paljoa en oo kyenny/jaksanu hikeä vuodattaa.

Samaan aikaan motivaation ja hikoilukyvyn kanssa hukkui myös Garmin 310XT:n USB-mokkendaali (joka myös ANT+ -kepukkana tunnetaan) sekä latauspiuha. Varaosilla hintaa roimasti. Niinpä ostin Hakunilan Urheilupuiston väliaikaisesta Intersportista Suunnon vimpaimen, Ambitin. Mustan sellaisen. Ja viereisestä kaupasta ostin Silvan peukalo- eiku siis kämmenselkäpeukalotaivekompassin. Vaihdoin siis Garminin Suuntoon ja Suunnon Silvaan.

perus espoolaismaisema
Kesäloman ekan viikon jälkeen rupesin jotain taas uhoilemaan että käyn fillarilla Espoo-rasteilla ja silleen. Ois kannattanu ensin kattoa kuinka kaukana ne on... no, pääsin kotiin saman päivän aikana. Seuraava Garmin vs. Suunto vertailu perustuu vain ja pelkästään tuohon synkkään tiistaihin, vaikka on tuo Suunto kotipurtsallakin pari kertaa käynyt. Teksti on myös tarpeettoman pitkä, tekninen ja joiltan osin jopa nuivahko. Ja Garminilta on sitten tullu aika monta mallia 310XT:n jälkeen pihalle.

Teksti ei sisällä linkkejä minnekään, koska tää blogger jotain nyt ryppyilee kuvien ja linkkien ja muunkin formatoinnin kanssa.

TL;DR


Ihan kiva laite, Suunto Ambit. Ei kuitenkaan mainittavasti parempi kuin Garmin 310XT. Molemmissa omat hassuutensa, joihin kyllä käytössä tottuu. Kuivatut mansikat rulez0rz.


Koko & näkö

Garmin kulmikas, Suunto pyöreä. Garminissa start/stop/lap päällä, Suunnossa kaikki napit sivuilla. Saman paksuiset. Eriväriset. Suunto osaa sammuttaa GPS-chipin, joten sitä voi pitää normikellona. On kuitenkin siihen mielestäni hitusen liian kookas. Molemmat ovat ANT+ -laitteita, mutta en tiedä sopivatko lisälaitteet ristiin (teoriassa kyllä). Suunnossa on elektroninen kompassi (Suunnollahan oli kompassikelloja jo ysärillä...).

 

Esivalmistelut


Ambiittiä saa Garminin tapaan muokattua näyttämään kaikenlaista ruudulla, yleisesti siis monta lajia, kullakin lajilla useampi eri näkymä. Garminia tuunataan kellossa itsessään, Suuntoa taas Movescount-webbisivulla. Garmin 310XT näyttää kerralla 1-4 datakenttää (esim syke, aika, kellonaika, matka, kalorit, hikipisaroiden määrä, lottonumerot, ...). Suunto Ambit puolestaan kolme, mutta näistä kolmas voi olla vaihtuva (kuulostaa sekavalta mutta toimii jotenkuten). Suorituksen aikana molemmissa voi vaihtaa ("lajin" sisällä) eri näkymien välillä. Suuntoon näemmä otetaan intterwebistä myös helpotusta GPS-satelliittien sijainteihin; en ole varma harrastiko Garmin tätä, mutta GPS-chipit itsesssään ovat tätä about aina tukeneet.

tartteis laittaa waypointseja
Ajattelin että kun kerran kauemmas pitää mennä, eikä ole tullut täältä Kalajärvelle pyöräiltyä, niin ladataanpas gepsulaiskelloon etukäteen reitti jota seurata. Movescountissahan on asiaan oikein hieno reitinsuunnitteluhärveli. Siihen saa jopa syötettyä sisään Google Mapsissa tuotetum KML-tiedoston. Tallennuksen yhteyedessä näkyy valinta "siirrä kelloon"... mutta tämäpä ei toimikaan. En jaksa tuunata, vaan luotan että Android-puhelimella saan tarvittaessa saman reitin auki jos fillaroidessa tulee eksyttyä. Suunnistuksessahan se kuuluu asiaan, joten siellä ei elektronisia apuvälineitä käytetä. Myöhemmin interwebpalstoja tutkimalla käy ilmi, että Ambitiin saa vain haluttuja reittipisteitä, ja näitäkin yhteensä vain 100kpl. En tiedä onko Garminissa "seuraa reittiä" -moodia, mutta ainakin Suunnon puheet moisesta ovat puolitäyttä kusetusta. Mainittakoot että en ole moista edes oikeasti kaivannut, ja jos kaipaisin, niin tuunaisin fillarin tankoon kiinni näytöllisen laitteen (tai sen jo mainitun Android-puhelimen, tai iLaitteen, tai jotain).

Multispurtz


Sitten itse käyttöön... Garminissa joskus koitin multisport-moodia, ja se oli aika pettymys. Piti etukäteen ladata laitteeseen suunnitelma mitä tekee ja missä järjestyksessä. Käyttäessä piti sitten muistaa painaa startteja ja lappeja ja stoppeja oikein, ja sain tehtyä niin että kesken fillaroinnin olinkin jo seuraavan lajin moodissa. En jaksa katsoa onko Suunnossa samanlaista kikkailua, joten tyydyn aloittamaan aina uuden harjoitteen kun edellinen loppuu. Tämä onkin Suunnossa helpompaa: ennen sekundaattorin käynnistämistä on pakko valita laji. Garminissa lajin vaihto pitää tehdä jostain valikoiden syövereistä ja sitten palata takaisin sekkarimoodiin.

näkymätuunaus
Tuunasin näkymät näyttämään fillaroidessa syke + km/h + stopwatch/matka, ja suunnistellessa syke + stopwatch + min/km. Vaihtoehtonäkymiin sitten valtakunnanaikaa ja matkaa ja jotain. Oletukset olivat jotain hassua, korkeusprofiilia ja mitälie. BTW, valintoina olevia lajeja saa Suunnossa konffata mielin määrin, joten ne turhat hiihdot ja painonnostot ja muut saa sieltä pois.

 

Sienestysanalysointi


Suunnistajaahan kiinnostaa laitteessa vain jälkikäteisspekulointi. Säännöthän oikeastaan kieltävät muiden kuin vain nauhoittavien laitteiden käytön, mutta onneksi kuntorasteilla tästä saa poiketa. Jotain aloittelijaa voisi tietysti kiinnostaa matkanmittailu tai sähkökompassi tms. Vähän enemmän pusikossa käynyt kyllä tietää koska 293 metriä on täynnä. Ja normikompassi näyttää selkeämmin missä päin on napapiiri.

Tärkeää on siis että raa'an datan saa vimpaimesta ulos ja QuickRouteen sisään. Tämähän on Garminista älyhelppoa, kun Mats Troengilla sattu olemaan Garmin kun softaa vääns. Suunnolla juttu pitää ensin ladata intterwebiin (automaattista kun laittaa piuhan kiinni), ottaa sieltä GPX ulos, ja tunkea se QuickRouteen. Ei kauhea lisästeppi. Todennäköisesti raakadata asuisi koneella suoraan jossain (saatan myöhemmin sitä kaivella). Olisihan se aika penaalista jos prosessi olisi riippuvainen netistä...

skilz-ruoste
Reitin saa veivattua aika hyvin kohdilleen, mutta tarkkuudessa on jotain pielessä: samaa reittiä hetken kuluttua eri suuntaan ja ollaankin useampi kymmenen metriä sivussa? En muista että Garmin olisi heitellyt noin paljon. En kuitenkaan manaa Suuntoa huonoksi vain yhden käyttökerran jälkeen. Lisäksi ei ole hajuakaan millä asetuksilla oltiin liikenteessä (nauhoitusväli, maagiset kompensoinnit kiihtyvyysanturilla jne).

MovesCount sitten taas tarjoaa kaikenlaista käppyrää ja muuta. Aikalailla samaa kamaa kun Garmin Connect: molemmat osittain sekavia pyöreäkulmaisia webbivimpaimia jotka olettavat olevansa se ainoa paikka mihin treenisi tunget.Diipadaikzxasfdffd ja kuvia


kuva silva.se (ei antin.net)
Ainiin se kompassi ja kuivatut mansikat. Silva oli aika jees, vaikkakin pakottaa käden hieman eri kulmaan kuin perinteisempi peukkukompassi. Kuivatut mansikat oli hyvää evästä, pieksee rusinat ja aprikoosit. Tuoteselosteelliset eväät ei apinoille kuulu, vai miten se ny meni.
Eväät oli syöty ennen viimeistä eväspaikkaa, joten sorsalesbopariskunta joutui pettymään. Kotona Herra Suunto ehdotti etta lepuuttelisin viisi vuorokautta. Ei voi muuta sanoa kun etta kiva vasyttaa itseaan niin kauan etta vasyy, ilman henkista uupumista ja nivelten lahoamista.
recovery time: 119h. en totellu.

normipäivä, normisyke...
 Ei naa kuvat ja muut mee kyl ikina kohilleen. Pitaa varmaan laittaa aito webbisivu, tai kirjottaa vahemman kuraa. Ei naita lue kuitenkaan kukaan.

2 kommenttia:

  1. Minä luin myös. Laite tilattu, joten mukava lukea muiden kokemuksia laitteesta.

    VastaaPoista